20.3.2017

LVISA Suunnittelun valmistuminen: Futur-Sähkö Oy


Aiemmassa LVISA-aluetta käsittelevässä kirjoituksessa kerroimme, että valitsimme Futur-Sähkön tekemään meille LVISA-suunnittelua. Tavallisen LVI ja Sähkösuunnittelun lisäksi meille on siis tulossa KNX-kotiautomaatiojärjestelmä, jonka vertailusta ja valinnasta kerroimme varsin aikaisessa vaiheessa tätä prosessia.

LVISA -Suunnitteluprosessi

Suunnittelun osalta prosessi oli joissakin hiukan sekava ja kommunikaatiota ei saatu oikein toimimaan hyvin yhteen. Tämä johtui suurelta osin omasta tietämättömyydestä, esim. oikeanlaisen terminologian puutteena. Jossain vaiheessa selvisi myös se, ettemme olleet alunperinkään selvillä ihan siitä, että mitä oli sovittu tehtäväksi suunnittelun aikana. Tämä johti myös siihen, että suunnittelumateriaalia joutui välillä odottamaan, kun sitä ei ollut osannut oikein kysyä toimittajalta.




Sähkö- ja automaatiosuunnittelu

Sähkön ja automaation osalta suunnitteluhommat menivät todella hienosti putkeen. Taas kertaalleen kommunikaatio Futur-Sähkön sekä sisustus- ja valaistussunnittelija Marikan kanssa sujuivat todella hienosti ja itselle jäi enimmäkseen sivusta seuraajan ja kommentoijan rooli. 

Käytännössä prosessi hoidettiin sillä tavalla, että teimme itse pari versiota LVISA-alueen toiveista, jotka käytiin läpi ensin sähköisesti, sitten puhelimessa ja lopulta kasvokkain. Tällä välillä asiat kerkesivät jalostua molemmin puolin ja esimerkiksi valaistuksen suhteen kerettiin tekemään useita järkeistyksiä, jotka tulevat lopulta varmasti näkymään myös kukkarossa.

Automaation osalta Futur-Sähkön Juho on asioissa täysin suvereeni, joten kaikki automaatioon liittyvät ajatukset tulevat vastatuiksi viiveettä ja erinomaisesti perustellen - sekä mahdolliset vaihtoehdot esittäen. Lopputuloksena ainakin omaan silmään erittäin ymmärrettävät kuvat sähköistä ja automaatiosta, joiden avulla myös urakkatarjouspyynnön tekeminen oli mahdollista.

Futur-Sähkön LVISA-suunnittelupakettiin kuuluivat:

  • Sähköpistekuva (ml. automaatio)
  • Sähköasemakuva
  • LVI-asemakuva
  • Ilmanvaihto ja Radon -kuvat
  • Vesi- ja Viemärikuvat
  • Lattialämmityspiirikuvat







Tehtyjä kuvia pääsi  itse hyödyntämään myös heti varsinaisissa "oikeissa hommissa", kun talon pohjia rakennettiin - ja sähköaseman perusteella tuli tehdä oikeanlaiset sokkelin alitukset. Homma ei ollut kovin vaikea ja ensimmäistä kertaa sähköasemakuvan nähneenäkin sitä oli helppo tulkita (toki tulos mitataan vasta myöhemmin :). 



LVI-Suunnittelu

LVI-suunnittelun kanssa Futur-Sähkön käytti prosessissa alihankkijaa. LVI-suunnitteluprosessissa oli joitakin viiveitä, jotka taas todennäköisesti osittain olivat asiakkaan tietämättömyyttä. Futur-Sähkön sisäinen laadunvalvonta toimi prosessissa hienosti ja alihankkijan tekemät virheet eivät päässeet asiakkaalle asti. 

Yritin kysellä suunnitelmaan liittyen tyhmiä kysymyksiä mm. suunnitelluista ilmanvaihtomääristä, mutta suurelta osin ne kaikki olivat hyvin perusteltuja eikä huomautettavaa löytynyt. Omasta mielestä oli erittäin mielenkiintoista päästä perehtymään myös tähän maailmaan ja miettiä LVI-kuvien syvintä olemusta :). *Insinööri*. Alla esimerkki-Ilmanvaihtokuvana yläkerran ilmanvaihto.


Viemärikuvia ei juuri prosessissa ole tullut vielä tiirailtua. Kun seuraavassa vaiheessa alamme tekemään kellaria, niin myös viemärikuville tulee tarve. Mukavaa sitten alkaa tutustua niihinkin :). Alla esimerkkinä alakerran viemärit.



Lopulta kaikki LVISA-kokonaisuuden suunnitteluaineistot tulivat siis mallikkaasti valmiiksi. Koko projekti pysyi hyvin aikataulussaan ja LVISA-toimittajavalintakin kerettiin tehdä suunnitellusti. Futur-Sähköltä sai vastauksen kaikkiin tyhmiinkin kysymyksiin ja palvelualttiutta löytyi epäinhimillisiin aikoihin vaikka tekstiviestillä jos ei muuta.

Opetukset eli ns. Take Away:t

Suurimpana oppina prosessista on varmasti se, että kannattaa opetella itse LVISA-asiat todella huolellisesti, että pystyy kommunikoiman niistä hyvin toimittajan kanssa. Automaatio- ja sähköasioita on prosessin aikana kerennyt omien kiinnostusten takia miettiämään kovinkin paljon ja sen takia ne varmasti sujuivat LVI-asioita paremmin. LVI:n osalta itsellä ei tuntunut olevan paljoa annettavaa - mutta onneksi Futur-Sähkölla pystyttiin huolehtimaan siitä, että kuvat tulivat oikein.

Koko prosessin ohjaamisen kannalta haastavinta itselle oli epätietoisuus siitä, että mitä itse suunnitteluprosessiin kokonaisuutena kuuluu - ja mitä siltä pitäisi odottaa. Kun tähän yhdistää epävarmuuden siitä, että mitä lupapiste ja toimittajavalinnat oikeasti vaativat, oli suunnitteluprosessissa paljon omasta epätietoisuudesta johtuvaa epävarmuutta. 

Varsinkin kiireessä ja paineessa lankojen pitäminen käsissä on vaikeaa jos et itse ymmärrä, että mitä kuuluisi olla milloin valmiina. Toinen vaihtoehto on ostaa avaimet käteen paketti, joka mahdollistaa sen, ettei itse tarvitse osata kovinkaan syvällisesti itse asiaa.  Paras vaihtoehto olisi kuitenkin tässäkin perehtyvä vielä syvällisemmin itse LVISA-alueen asioihin (ei vain yhteen niistä).

Seuraavassa kirjoituksessa julkaistaan suunnitteluaineistoin perusteella tehty LVISA-toimittajien vertailu ja valinta.





3 kommenttia:

  1. Oliko teillä koiratalouteen suuniteltu kuraeteinen tms?

    VastaaPoista
  2. Meillä on suunniteltu koiran kulku kodinhoitohuoneen kautta, siellä on myös kurasyöppö jossa koiran voi pestä

    VastaaPoista
  3. Kiitos jakamisesta. Meidän tuttava juuri myös puhui, että heillä on paljon suunnittelutöitä tulossa eteen, kyseessä on heidän yritystila. Ilmeisesti aikovat siihen hankkia insinööri- ja suunnittelutoimiston. En ole aivan varma siitä, minkälaisia töitä siellä tullaan tekemään. Mielenkiintoista kuitenkin. Muistan myös, kun meidän omakotitaloon tehtiin sähkösuunnitelmia ja muita. https://mecaplan.fi/yritys/

    VastaaPoista