30.3.2017

Lammin Kellari, vko 1: Lammitassut (anturat) ja Seppo Yliaho


Maanrakennuksesta selvittiin kunnialla pienten routavaikeuksien jälkeen kun apuna oli kunnon tekijämies, Maanrakennus Antti Patakangas. Seuraavaksi olikin aika jännittää sitä, että miten hyvin vatupassi pysyi omassa kädessä - eli toisin sanoen miten kellarin teko lähtisi liikkeelle anturoista. Villa Milky Wayn kellari tehdään kokonaan Lammi Kivitalojen Lammin Betoni -tuotteilla.








Hyvän pohjan päälle kellarin tekeminen lähtee tietysti Anturoista. Anturat on perinteisesti tehty siten, että laudoista muotoillaan oikeanlaiset muotit, joihin sitten oman maan hiekasta ja rautakaupan betonista tehdään vuokramyllyllä itse betoni ja kärrätään kottikärryillä muotteihin. Onneksi nyt ei enää tarvitse tehdä niin.

Anturan tekeminen lähti siitä, että edellisellä viikolla ennen anturoiden tekemistä Lammi toi ja nosti keskellä tonttia Lammin Tassut. Tassut ovat raudasta ja muovista tehtyjä muotteja, jotka tiivistyvät maata vasten kun niihin pumpataan betoni sisään. Tämän pitäisi nopeuttaa kellarin tekemistä huomattavasti, sillä määrämuotoiset tassut voi vain pätkiät oikeaan pituuteen, koska ne sisältävät jo oikean muodon sekä sisälle tarvittavat raudoitukset. 





Lammi oli pakannut tassut hyvin. Niiden purkaminen ja nosteleminen oikeille paikoilleen tontilla oli nopeaa ja helppoa. Tassut oli saatu nostettua myös alas tontin pohjalle (4m pudotus), jolloin ne olivat lähellä valupaikkaa.



Yleiskuva tontista ennen kuin Lammi Tassujen paikoitus aloitettiin:



Lammi-Tassujen muotoilu on kyllä erittäin helppoa. Voimapihtien avulla Tassujen teräsverkkojen katkaisu käy nopeasti - ja tassujen muotoilun oppii helposti. Meillä oli onneksi vielä tukenamme Suomen parhaita opettajia: Lammin kovasti suosittelema Seppo Yliaho. Seppo neuvoi meille nopeasti tassujen oikean käytön - ja sen jälkeen pystyimme tekemään anturat helposti ja omatoimisesti paikoilleen - Sepon käydessä opastamassa ja tarkastamassa työn jälkeä vain tarvittaessa.


Hetken järjestelyn jälkeen kellarin ja tukimuurien suunnat alkavat jo hahmottua. Ensimmäisen puolenpäivän askartelujen jälkeen tilanne näytti suurinpiirtein tältä:




Hiukan lisää tekemistä, ja tontilla oli enää muutama paikka jäljellä, josta puuttui Lammi Tassut oikeasta paikasta. Kolmen perheenjäsenen sekä satunnaisesti yhden ohjeistajan voimilla homma sujui ihmeellisen helposti ja nopeasti.





Noin puolentoista päivän oman ajankäytön jälkeen tilanne näytti jo tälle: Kaikki valmistelut oli tehty ja tontti oli valukunnossa. Samalla kerkesimme vielä valmistella ja leikata kaikki tarvittavat harjateräkset sekä valmistella bitumikermit, jotka tulivat anturoiden päälle heti valamisen jälkeen seuraavana aamuna.



Kolmantena päivänä pääsimme siis tositoimiin, eli valuhommiin heti aamusta aikaisin. Valuhommat meille hoiti Sepon pitkäaikaisen kokemuksen ja siihen perustuvan valinnan perusteella Vammalan Betoni.



Teimme myös betonin osalta kilpailutusta, mutta Seppo Yliahon vuosikymmenten kokemus Lammi Kivitalojen tekemisestä - sekä jokaiseen taloon kuuluvasta betonoinnista johtuen emme halunneet juurikaan vaikuttaa valintaan.   Vammalan Betonin kalusto oli tarkoitukseen erittäin sopivaa ja työ hoitui helposti ja tehokkaasti. Lisäksi heidän ehdottomaksi plussaksi täytyy laskea se, että betoni laskutetaan perustuen yhteen kuutiohintaan, johon kuuluu pumppaus ja kuljetus. Muilla betonia tarjoavilla kuljetukset, pumpun käyttöajat ja muut tilpehöörit tunnuttiin laskuttavan aina erikseen - joten kustannusten arviointi - saati seuranta - on aina haastavaa. Vammalan Betonin kanssa myös määrän tarkentaminen onnistui todella hyvin - viimeisen kuorman osuus tilattiin toiseksi-viimeisen kuorman loputtua.


Valutapahtuman alkaessa kaikki oli valmiina, tehtävät jaettu optimaalisesti perustuen Seppo Yliahon kokemukseen ja paikallaolijoiden osaamiseen :). Arvatenkin itselle ei sattunut se tärkein tehtävä ;). Käytännössä anturan valamisessa tehtävät ovat seuraavat:
  • Kuljettajat ja ohjaajat: Betoniauton ja pumpun ohjaajat, jotka säätelevät ylhäällä betoniauton toimintaa sekä alhaalla kauko-ohjauksella betonipumppua perustuen pumppumiehen liikkeisiin
  • Pumppumies liikuttaa betonipumpun päätä. Pumppumies huolehtii siitä, että Lammi-Tassut täytetään optimaalisesti haluttuun pinnankorkeuteen perustuen laser-mittamiehen kertomiin lukemiin. Pumppumiehen rooli on porukan tärkein, hän voi tehdä muiden hommista joko todella helppoa tai pirullista. Seppo Yliaho pumpussa toimi äärimmäisen hyvin ja hommat toimi loistavasti
  • Laser-mittamies: Lasermies tulee heti pumppumiehen perässä ja mittaa betonin pinnankorkeutta. Pinnankorkeutta käyttävät hyväkseen pumppumies sekä heti mittamiehen perässä tuleva lapiomies. Mittamies kommunikoi laser-miehen kanssa sanallisesti ja lapiomiehelle tekemällä oikean pinnankorkeuden korkuisia merkkejä betonin pintaan.
  • Lapiomies kulkee porukan viimeisenä. Hän seuraa mittamiehen kommunikaatiota sekä tekemiä merkkejä. Lapiomies tasoittaa betonin pinnankorkeuden perustuen mittamiehen merkkeihin (tai sanalliseen kommunikaatioon).
  • Lopuksi kaikki voivat osallistua betonin liippaamiseen, jossa anturan pinta vielä viimeistellään ja siitä poistetaan kaikki harjanteet.








Lammi Tassujen valaminen anturoiksi - eli betonin pumppaaminen ja levittäminen aloitettiin tontin alareunasta, eli kauimmasta nurkasta tulevan talon alta talon perustuksesta. Anturan täyttäminen sujui yllättävän helposti ja oikeat korot löytyivät nopeasti - todennäköisesti selvän tehtävänjaon ja erittäin pätevän pumppumiehen (Seppo Yliaho) ansiosta.



Vaikka valutapahtuman aikana sekä heti sen jälkeen betonin pinnankorot näyttivät hyville, olivat ne seuraavana päivänä harkkojen latomista aloitellessa vajaita. Päättelimme, että Lammi-Tassujen ominaisuus on sellainen, että ne mataloituvat käytössä aika paljon, mm. sen takia, ettei tassun ylälaidasta kulje terästä tassun yli joka pitäisi tassun sivut muodossaan. Tämä koskee ilmeisesti erityisesti näitä 600mm leveitä Lammi-Tassuja. Tassut pullistuivat valettaessa huomattavasti. Pohdimme, että tämä on jatkunut entisestään vielä yön aikaan. 

Valamisen aikainen sekä sen jälkeinen pullistuminen johtaa ainakin kolmeen asiaan:
  1. Betonia kuluu arvioitua enemmän
  2. Anturasta tulee 5-10cm tarkoitettua leveämpi, joka vaikeuttaa rautojen asettamista
  3. Anturan yläpinta jää suunniteltua alemmaksi (kuten meillä osittain kävi).
Ensimmäinen kohta tuo vain kustannuksia. Ero saattaa olla muutamia kuutioita, joten puhutaan melko pienistä rahamääristä.

Toinen kohta vaikeuttaa anturoiden raudoittamista. Käytännössä anturaan laitetaan pystyyn teräksiä, jotka tukevat tulevaa seinää ylöspäin. Raudoitusta tulee sitä enemmän mitä isompia voimia, mm. maanpainetta, seinään kohdistuu. Raudoittamisessa teräkset pitää pystyä laittamana anturassa oikeaan kohtaan siten, että ne tulevat osumaan tulevien harkkojen sisään. Tulevien harkkojen paikat määräytyvät tietysti talon suunniteltujen nurkkien mukaan, jotka mitataan millimetrin tarkasti. Jotta homma ei olisi tarpeeksi helppoa, on harkot vielä auki vain osittain - näin ollen raudat ovat saatava sattumaan hyvin lähelle oikeita kohtia. Kun anturat kuitenkin valaessa leviävät, on oikeiden mittojen löytäminen vaikeaa. Meillä tämä johti siihen, että osa raudoista jouduttiin vielä illemmalla ottamaan irti, mittaamaan uudelleen paikalleen kivien kanssa siten, että ne tulevat seuraavana aamun jäämään kivien sisälle.

Kolmoskohta tarkoittaa käytännössä sitä, että harkkojen latomisessa joudutaan tekemään kompromisseja. Lammi-Tassujen kulmat ja päädyt näyttävät pysyvän kasassa keskikohtia paremmin. Tämä tarkoittaa sitä, että keskikohdat laajenevat ja myös niiden pinta tippuu kulmia enemmän. Kun seuraavassa vaiheessa anturan päälle tulevien sokkelikivien ristimitta ja korko mitataan kulmista, ovat ne keskikohtia suorempana. Kun seinä kuitenkin pyritään pitämään suorassa, joudutaan harkoja kiilaamaan anturan keskellä huomattavasti reunoja ylemmäksi - vaikka valuaikaiset mitat olisivatkin näyttäneet erinomaisille. Jatkossa tällaisen leviämisen ja siitä johtuvan pinnankorkeuden muuttumisen osaa ottaa paremmin huomioon.

Jokatapauksessa, tassut saatiin pumpattua täyteen ehdottoman nopeasti ja tehokkaasti. Lopputulos näytti eri kulmista tälle:






Valun jälkeen iltapäivällä paikalle tuli Lammin kivitoimitus. 








Toimituksessa oli mukana erilaisia kiviä, joiden avulla ristimittoja alettiin ottamaan heti kviien tultua. Ristimitojen ottaminen ei todellakaan sujunut helposti, koska aiemmin laitetut raudoitukset olivat mm. tassujen leviämisen takia väärissä paikoissa. Onneksi teräkset lähtivät helposti nyppimällä irti - ja ristimitat saatiin lopulta täsäämään. Kulmakivien ristimittojen perusteella kivilinjat langoitettiin ja raudoitukset revittiin sekä taas vasaraa apuna käyttäen asetettiin takaisin anturaan lankalinjojen sisään. Tähän Lammi-Tassujen leviämisestä todennäköisesti johtuvaan korjailuun meni aikaa pari tuntia - joten terästen osalta ylimääräinen työ oli erittäin kohtuullista. Seuraavassa kirjoituksessa kerromme vähän harkkojen latomisesta ja anturan laskeutumisen vaikutuksesta sen ensimmäiseen varviin. Tämän vaikutus on hiukan isompi, mutta kuitenkin sekin hyväksyttävissä.



Loppuyhteenvetona voidaan todeta, että Lammi-Kivitalojen valinta kellarin tekemiseen oli erinomainen. Kaikki on toiminut loistavasti ja paikallinen Lammi-yhteyshenkilö on käynyt tontilla katsomassa miten projekti etenee. Materiaali on ollut erinomaisessa kunnossa ja sen avulla kellarin tekeminen on ollut helppoa ja tehokasta. Lisäksi Lammin suosittelema opettaja ja tekijä Seppo Yliaho on ollut maineensa veroinen. 

Lammi-Tassujen kanssa oli alussa pieniä ongelmia, mutta ensimmäisen valuharkkovarvin jälkeen nämä ongelmat on saatu passattua kohdilleen kiiloilla ja tekeminen helpottuu. Näistäkin kokemuksita voi oppia - ja seuraavan Lammi-kivitalokerllarin tekeminen kävisi monin kerroin tätä nopeammin.





Kellarisarjan seuraava kirjoitus käsittelee ensimmäisen viikon loppupuolta, jolloin harkkojen latominen ja seinien nostaminen aloitettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti