3.3.2017

Kattotyypin valinta: Aito konesaumakate vai lukkosaumakate?


Talopaketti- eli hirsitoimittajia vertaillessamme jätimme katon pois kaikista vertailukohteista. Syynä oli se, että oletuksena sen saisi halvemmalla erikseen kilpailuttamalla - ja toiseksi meidän noin 8 asteen kattokulmalle emme olleet ihan varmoja valittavasta katetyypistä.

Talopaketin valitsemisen aikoihin lähetimme ensimmäiset tarjouspyynnöt, joten katon tyyppi vahvistui aidoksi konesaumakatoksi melko pian. Itse toimittajavertailusta kuitenkin tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa.



Kuten nykyisin on melko tyypillistä, niin keskusteluja eri kattotyypeistä löytyy ihan riittävästi. Aito konesaumakate on koeteltu ja pitkään käytössä ollut - varmaksi todettu. Lukkosaumakate on edullisempi ja modernimpi vaihtoehto, jota kaikki talopakettitoimittajat suosivat sen helppouden ja edullisuuden takia.

Kateasiaa selvittelimme keskustelemalla useiden alan toimijoiden, timpureiden ja vähän tuttujenkin kanssa. Suurin osa mielipiteistä viittasi siihen, että lukkosaumakate on nuoresta iästään huolimatta "ihan OK" valinta, jos katon kaltevuus vain on riittävä. Meillä katto on vain 8 astetta, joten suosittelut kääntyivät hyvin nopeasti aitoon konesaumakatteeseen. Osa toimijoista lähti ehdottamaan lukkosaumakatetta, koska kyllähän se bitumisen aluskatteen kanssa toimii. Tähän ei kuitenkaan haluttu lähteä, vaan päädyimme ehdottoman varmaan aitoon konesaumakatteeseen


Terminologiasta ja tarjoamasta täytyy sen verran sanoa, että kone- ja lukkosaumakatteen kanssa kannattaa olla tarkkana. Lukkosaumakatteesta käytetään yleisesti virheellistä nimitystä "lukkosaumakate" toimittajien puolesta. Tämä voi johtaa väärinkäsityksiin - ja varmasti tarkoitushakuisesti siihen, että ostetaan huonommin eri sääoloja kestävä lukkosaumakate ajatellen sen olevan konesaumakatteen tasoa.

Teknisesti emme tietysti ole kummankaan katteen asiantuntija. Näissä valinnoissa on aina asiantuntijoiden sekä halutessaan nettikirjoittelun armoilla. Netistä kokemuksia ei pahemmin tule luettua, koska varsinkin keskusteluissa referenssitakuuta ei ole, substanssista ei voi ikinä tietää ja lähdekritiikki pyritään pitämään korkealla. Asiantuntijoiden osalta tietysti oma kokemus ja historia ohjaa vahvasti mielipiteitä.

Se tarkoittaa näin päätöksentekijänä sitä, että oikeellisen päätöksen tueksi on haettava _useita_ asiaa tuntevia tahoja eri taustoilla, ja saatava nämä perustelemaan omat kantansa useamman kierroksen aikana, jossa jokaista näkemystä pystyy haastamaan toisen ajattelevan asiantuntijan ajatuksilla. Tällainen hiukan rasittava ja aikaa kuluttava menetelmä on kuitenkin osoittautunut tässä projektissa kultaakin kalliimmaksi kaikkien tarjouskilpailutettujen kohteiden osalta, kun on täytynyt miettiä itselle paras ratkaisu.



Meille näistä keskustelukierroksista syntynyt käsitys on se, että lukkosaumakate ei ole niin varma kuin aito konesauma. Vuoto- ja vioittumisriskiä voidaan sietää, jos kate on tarpeeksi jyrkkä, silloinhan vedestä ei fysiikan lakien mukaan muodostu yhtä suuri paine kattoa vasten - ja vesi poistuu katolta helpommin. Tämän lisäksi lukkosaumakatteen alla on hyvä aina olla kunnollinen aluskate, esim. huopakate.

Lukkosaumakatteessa pellit kiinnittyvät toisiinsa katolla saumoissa olevan lukon ansiosta. Tämä tapa on nopea tehdä, mutta kuten arvata saattaa, on lukoissa aina väljystä. Aino konesaumakate sen sijaan taitellaan ja puristetaan koneellisesti katolla yhteen. Tällä moninkertaisella taittelulla sekä koneellisella yhteenpuristuksella varmistetaan se, että saumat varmasti pitävät.

Yksi parhaimmista tämän prosessin aikana meille tietoa tarjonneista yrityksistä päätyi valituksi myös toimittajaksi: V. Pöyhönen Oy. Heidän asiakaspalvelunsa toimi todella hyvin ja asiantuntemuksesta jäi erinomainen kuva. Tästä sekä muiden toimittajien vertailusta lisää myöhemmin.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Tähän loppuun vielä tuo huopakaton osuus. Meidän talossamme sekä parveke että autokatos ovat lähes tasakattoja (1:20). Syy tähän on tietysti arkkitehtuurinen. Tällaisissa tapauksissa useiden lähteiden mukaan paras vaihtoehto oli turvautua huopakattoon. Hupakatto on varmasti tiivis ja toisaalta kaikin puolin erittäin sopiva näihin kohteisiin. 

Huopakaton valinta katokseen sekä parvekkeeseen oli lähes itsestään selvä jo pitkältä suunnitteluvaiheesta asti.  Tämän osalta kyse olikin siitä, kuka antaisi meille sopivimman tarjouksen toteutuksesta. Lähipiirin referenssien sekä hyvän tarjouksen perusteella valituksi tuli Bitumeristys Jurvanen Oy - tästäkin lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti